4u Created
Image default
Education

35 Clever Math Brain Teasers for Kids


There’s no better way to encourage outside-the-box thinking than math brain teasers for kids! They’re usually much more about using logic than being a math whiz, so everyone will need to think creatively. Here are some of our favorite math brain teasers for kids, which are perfect for bell ringers, extra credit, or to fill the last few minutes at the end of class.

1. Using only addition, add eight 8s to get the number 1,000.

1. Using only addition, add eight 8s to get the number 1,000.

Answer: 888 + 88 + 8 + 8 + 8 = 1,000

2. Two years ago, I was three times as old as my brother was. In three years, I will be twice as old as my brother. How old is each of us now?

2. Two years ago, I was three times as old as my brother was. In three years, I will be twice as old as my brother. How old is each of us now?

Answer: The older brother is 17, and the younger brother is 7.

3. If a hen and a half lays an egg and a half in a day and a half, how many eggs will half a dozen hens lay in half a dozen days?

3. If a hen and a half lays an egg and a half in a day and a half, how many eggs will half a dozen hens lay in half a dozen days?

Answer: 2 dozen, or 24 eggs

4. When does 9 + 5 = 2?

4. When does 9 + 5 = 2?

Answer: When you’re telling time. 9:00 + 5 hours = 2:00.

5. A farmer had 17 sheep. All but 9 of them ran away. How many sheep does she have left?

5. A farmer had 17 sheep. All but 9 of them ran away. How many sheep does she have left?

Answer: 9

6. A boy is 2 years old. His brother is half as old as him. When the first boy is 100, how old will his brother be?

6. A boy is 2 years old. His brother is half as old as him. When the first boy is 100, how old will his brother be?

Answer: 99

7. Use the numbers 2, 3, 4, and 5 and the symbols + and = to make a true math equation.

7. Use the numbers 2, 3, 4, and 5 and the symbols + and = to make a true math equation.

Answer: 2 + 5 = 3 + 4

8. If 3 cats can catch 3 bunnies in 3 minutes, how long will it take 100 cats to catch 100 bunnies?

8. If 3 cats can catch 3 bunnies in 3 minutes, how long will it take 100 cats to catch 100 bunnies?

Answer: 3 minutes

9. Mr. Lee has 4 daughters. Each of his daughters has 1 brother. How many children does Mr. Lee have?

9. Mr. Lee has 4 daughters. Each of his daughters has 1 brother. How many children does Mr. Lee have?

Answer: 5 (All of the daughters have the same brother.)

10. What single digit appears most frequently between and including the numbers 1 and 1,000?

10. What single digit appears most frequently between and including the numbers 1 and 1,000?

Answer: 1

11. Which weighs more: 16 ounces of feathers or a pound of solid gold?

Which weighs more: 16 ounces of feathers or a pound of solid gold?

Answer: They weigh the same. 16 ounces = 1 pound, no matter what material is being weighed.

12. Jake bought a pair of shoes and a shirt, which cost a total of $150. The shoes cost $100 more than the shirt. How much was each item?

12. Jake bought a pair of shoes and a shirt, which cost a total of $150. The shoes cost $100 more than the shirt. How much was each item?

Answer: The shoes cost $125, the shirt $25.

13. You have two coins that total 30 cents. One of them is not a nickel. What are the two coins?

13. You have two coins that total 30 cents. One of them is not a nickel. What are the two coins?

Answer: A quarter and a nickel. (Only ONE of the coins is not a nickel!)

14. A + B + C = D, and A x B x C = D. What numbers make these two equations true?

14. A + B + C = D, and A x B x C = D. What numbers make these two equations true?

Answer: A = 1, B = 2, C = 3, and D = 6

15. Solve this in your head (no writing it down!). Take 1,000 and add 40 to it.  Add another 1,000. Now add 30. Add another 1,000. Now add 20. Add another 1,000. Now add 10. What is the total?

15. Solve this in your head (no writing it down!). Take 1,000 and add 40 to it.  Add another 1,000. Now add 30. Add another 1,000. Now add 20. Add another 1,000. Now add 10. What is the total?

Answer: 4,100

16. Grandmother died and left half her money to her granddaughter and half of that amount to her grandson. She left a sixth to her brother, and the remainder, $1,000, to the animal shelter. How much did she leave altogether?

16. Grandmother died and left half her money to her granddaughter and half of that amount to her grandson. She left a sixth to her brother, and the remainder, $1,000, to the animal shelter. How much did she leave altogether?

Answer: $12,000

17. Your sock drawer contains 18 white socks and 18 blue socks. Without looking, what is the smallest number of socks you should take out to guarantee a matching pair?

17. Your sock drawer contains 18 white socks and 18 blue socks. Without looking, what is the smallest number of socks you should take out to guarantee a matching pair?

Answer: 3

18. You planted sunflower seeds in your garden. Every day, the number of flowers doubles. If it takes 52 days for the flowers to fill the garden, how many days would it take for them to fill half the garden?

18. You planted sunflower seeds in your garden. Every day, the number of flowers doubles. If it takes 52 days for the flowers to fill the garden, how many days would it take for them to fill half the garden?

Answer: 51

19. There are 100 houses in the neighborhood where Alex and Dev live. Alex’s house number is the reverse of Dev’s house number. The difference between their house numbers ends with 2. What are their house numbers?

19. There are 100 houses in the neighborhood where Alex and Dev live. Alex's house number is the reverse of Dev's house number. The difference between their house numbers ends with 2. What are their house numbers?

Answer: 19 and 91

20. What can you place between 8 and 9 to make the outcome greater than 8 but less than 9?

What can you place between 8 and 9 to make the outcome greater than 8 but less than 9?

Answer: A decimal (8.9 is greater than 8 but less than 9.)

21. Multiply this number with any other number and you will get the same answer every time. What is the number?

21. Multiply this number with any other number and you will get the same answer every time. What is the number?

Answer: Zero

22. If there are 6 oranges in a basket, and you take out 4, how many oranges do you have?

22. If there are 6 oranges in a basket, and you take out 4, how many oranges do you have?

Answer: 4 (You took 4 oranges, so you have 4 oranges!)

23. There are 8 apples in a basket. Eight people each take 1 apple, but there is still 1 apple in the basket. How can this be?

23. There are 8 apples in a basket. Eight people each take 1 apple, but there is still 1 apple in the basket. How can this be?

Answer: The 8th person took the basket with 1 apple still in it.

24. Multiply all the numbers on the number pad of a phone. What is the total?

24. Multiply all the numbers on the number pad of a phone. What is the total?

Answer: Zero (Phone number pads include the numbers 0-9.)

25. There are 7 kids in the Garcia family, each born 2 years apart. If the eldest Garcia child is 19, how old is the youngest Garcia child?

25. There are 7 kids in the Garcia family, each born 2 years apart. If the eldest Garcia child is 19, how old is the youngest Garcia child?

Answer: 7

26. Two mothers and 2 daughters each had 1 egg for breakfast, but they only ate 3 eggs all together. How can this be?

26. Two mothers and 2 daughters each had 1 egg for breakfast, but they only ate 3 eggs all together. How can this be?

Answer: There were only 3 people—a grandmother, her daughter, and her granddaughter.

27. A 300-foot train traveling 300 feet per minute must travel through a 300-foot-long tunnel. How long will it take the train to travel through the tunnel?

27. A 300-foot train traveling 300 feet per minute must travel through a 300-foot-long tunnel. How long will it take the train to travel through the tunnel?

Answer: 2 minutes. (It takes the front of the train 1 minute, and the rest of the train will take 1 more minute to clear the tunnel.)

28. I am a three-digit number. My second digit is four times greater than the third digit. My first digit is three less than my second digit. What number am I?

28. I am a three-digit number. My second digit is four times greater than the third digit. My first digit is three less than my second digit. What number am I?

Answer: 141

29. Tom was asked to paint numbers outside 100 apartments, which means he will have to paint numbers 1 through 100. How many times will he have to paint the number 8?

29. Tom was asked to paint numbers outside 100 apartments, which means he will have to paint numbers 1 through 100. How many times will he have to paint the number 8?

Answer: 20 times (8, 18, 28, 38, 48, 58, 68, 78, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88 [two 8s], 89, 98)

30. Ellie works at the aquarium. When she tries to put each turtle in its own tank, she has one turtle too many. But if she puts two turtles per tank, she has one tank too many. How many turtles and how many tanks does Ellie have?

30. Ellie works at the aquarium. When she tries to put each turtle in its own tank, she has one turtle too many. But if she puts two turtles per tank, she has one tank too many. How many turtles and how many tanks does Ellie have?

Answer: Ellie has 3 tanks and 4 turtles.

31. If eggs cost 12 cents a dozen, how many eggs can you get for $1?

31. If eggs cost 12 cents a dozen, how many eggs can you get for $1?

Answer: 100 eggs (The eggs cost 1 penny each.)

32. If you toss a coin 100 times and it lands heads up every time, what is the chance it will land heads up on your next throw?

32. If you toss a coin 100 times and it lands heads up every time, what is the chance it will land heads up on your next throw?

Answer: 50/50 (The previous tosses don’t make any difference; you always have an equal chance of heads or tails.)

33. You’re visiting a clothing store that has a strange way of pricing items. A vest costs $20, socks cost $25, a tie costs $15, and a blouse costs $30. You want to buy some underwear. How much will it cost?

33. You're visiting a clothing store that has a strange way of pricing items. A vest costs $20, socks cost $25, a tie costs $15, and a blouse costs $30. You want to buy some underwear. How much will it cost?

Answer: $45. Items cost $5 for each letter used to spell the word.

34. How can you make this equation correct: 81 x 9 = 801?

34. How can you make this equation correct: 81 x 9 = 801?

Answer: Turn it upside down: 108 = 6 x 18.

35. You’re planning to spend your birthday money taking some friends to the movies. Is it cheaper to take 1 friend to the movies twice, or 2 friends to the movies at the same time?

35. You're planning to spend your birthday money taking some friends to the movies. Is it cheaper to take 1 friend to the movies twice, or 2 friends to the movies at the same time?

Answer: Take 2 friends at the same time, so you’ll only buy 3 tickets total. If you take 1 friend twice, you’ll need to buy yourself a ticket each time, for a total of 4 tickets.

Did we miss one of your favorite math brain teasers for kids? Come share your conundrums on the WeAreTeachers HELPLINE group on Facebook.

If you love these math brain teasers for kids, don’t miss 15 Math Puzzles and Number Tricks to Wow Your Students.





Source link

Related posts

7 Ways Principals Drive Teachers Out

Are Attendance Questions the Best Secondary Teaching Secret?

31 Google Classroom Apps and Sites You’ll Want To Try